Chleb bezglutenowy Energy

Chleb bezglutenowy Energy

W naszych czasach dieta bezglutenowa nie przeraża już tak jak dawniej. Na rynku możemy znaleźć wiele smacznych produktów bezglutenowych. Zamiast z zazdrością patrzeć jak koleżanka zajada się pysznościami, wystarczy znaleźć odpowiednik bezglutenowy. To nie jest już trudne, zwłaszcza, że oprócz zdrowotnych przeciwwskazań co do zażywania glutenu, coraz więcej się słyszy o modzie na dietę bezglutenową, stosowanej jako dietę odchudzającą.
Będąc na diecie bezglutenowej nie musimy już rezygnować z pieczywa. Co więcej, możemy wybierać spośród smaków i rodzajów mieszanek do wypieku chleba bezglutenowego. Należy tylko dokładnie czytać etykiety, na których są wyraźnie opisane składniki oraz wartość energetyczna produktu.

Ostatnio odkryłam mieszankę do wypieku chleba Energy, czystą od barwników, aromatów oraz konserwantów. Chleb Energy na bazie mąki z nasion chia to źródło dobrych protein i błonnika. Osoby chore na celiakę, a także z nadwrażliwością na gluten mogą spokojnie spożywać to pieczywo, delektując się jego smakiem.
Chleb bezglutenowy Energy nie posiada zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), jajek, ryb, mleka, orzechów, selera, musztardy, skorupiaków oraz produktów ich pochodzenia.

Skład chleba bezglutenowego Energy:

· skrobia kukurydziana
· skrobia ziemninaczana
· skrobia modyfikowana z tapioki
· mąka z nasion chia
· dekstroza
· sól
· lecytyna słonecznikowa (emulgator)
· guma guar (zagęszczacz)
· mielony kminek
· kwas askorbinowy (polepszacz)
· kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Sposób przygotowania chleba Energy:chleb-bezglutenowy-energy

Mieszanka chleba Energy dostępna jest w 500 g opakowaniach. Przed otwarciem torebki należy wstrząsnąć nią, celem wymieszania zawartości. Następnie wysypujemy mieszankę do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży i dobrze mieszamy. Do mieszanki dolewamy 340 ml lekko ciepłej wody, mieszamy ok. 10 minut używając rąk, lub miksera na niskich obrotach, aż do powstania jednolitej konsystencji. Całość wstawiamy do nagrzanego do 35 – 40 stopni piekarnika i pozwalamy masie rosnąć przez 20 minut. Po upływie tego czasu delikatnie mieszamy masę, formujemy bułeczki, lub wlewamy ją do formy na chleb. Odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy rosnąć przez 60 minut. Pieczemy godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Upieczenie chleba we własnym domu, jak widzisz nie stanowi większego problemu. Pamiętaj, że żeby pieczywo zachowało dłużej świeży smak, należy je zawijać po wystudzeniu w folię, lub przechowywać w lnianym woreczku.

Chleb Energy opinie:

„U koleżanki na imprezie poczęstowałam się chlebem, który upiekła dla gości cierpiących na celiakę. Byłam pewna, że smakiem znacznie odbiega od mojego ulubionego pieczywa. Moje zdziwienie było bardzo duże, gdyż chleb Energy naprawdę smakował wybornie! Z pewnością polecę go swoim bliskim!”
Maria 54 lata

„Długo szukałam mieszanki, która sprosta moim preferencjom smakowym. Chleb Energy naprawdę mi smakuje, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Od dziś zajadam się pieczywem, a moja nietolerancja na gluten wcale na tym nie cierpi. Polecam!”
Krystyna 60 lat

Dodaj komentarz